maanantaina, toukokuuta 01, 2006

Vappu ja puheenpölpötys

Vapulla on monta merkitystä. Monelle vappu tarkoittaa hyvää syytä juhlia, vieläpä valkolakki päässä tai sitten pukeutuen mitä eriskummallisempiin asusteisiin. Usein juhlatohinassa unohtuu arki ja sen murheet. Olen aikaisemmin kuulunut noihin bilettäjiin. Tänä vuonna pysähdyin erityisesti miettimään. mitä vappu minulle merkitsee ja miksi sitä on mukavaa juhlia.

Vappu merkitsee minulle mahdollisuutta viettää aikaa mukavien ihmisten parissa jatkuvasti höpöttäen. välillä asiaa ja välillä asian vierestä. Vappuperinteeni on muuttunut selvästi vuosien varrella ja nyt kun elämässäni on nuo kolme ihanaa miestä tai oikeammin yksi mies ja kaksi miehenalkua niin vappuaaton perinne muotoutuu uusiksi. Eilen grillailimme ystäviemme pihassa ja tänään suuntasimme aamusta kaupungille kuuntelemaan viisaita sanoja rautatientorille. Sen jälkeen kunnioitimme ainokaista vappuperinnettä, joka on kuulunut vappuuni jo usean vuoden ajan. Elikäs suuntasimme ystävieni kanssa Vanhan Tanssikellariin vappulounaalle. Voi sitä puheenpölpötystä, joka meidän poppoosta lähtee, sillä tämä porukka tuntuu olevan koossa vain vappuisin ja senhän tietää mitä siitä tulee, kun vanhat tutut tapaavat taas pitkästä aikaan.

Samaan aikaan oheistoiminnan rinnalla mielessäni pyörii vappuisia ajatuksia siitä, miten yhteiskuntamme on kehittynyt ja kuinka meillä työmiehillä ja naisilla asiat nykypäivänä on. Askelia on otettu eteenpäin ja välillä taaksepäin, mutta joka tapauksessa saamme nauttia työlainsäädännön tuomista vapauksista ja onhan tasa-arvokin ottanut askelia eteenpäin. Kun kuuntelee iäkkäämpien ihmisten käsityksiä esimerkiksi kodinhoitamisesta, suhtautuminen ainakin meillä on erilainen. Vastuu kodista, lapsista, auton huollosta ja elämästämme kannetaan yhdessä.

Pohdiskelun tuloksena huomaan, että minulle vappu merkitsee puheen pölpötystä niin menneestä kuin tulevasta. Samaan aikaan se vetää vakavaksi ja laittaa miettimään, miten työväenliikkeen tärkeät asiat saavat jatkossakin niille kuuluvan asian mukaisen huomion Vappuna. Vaikka vappu onkin muuttunut koko kansan juhlaksi on hyvä muistaa, että koko kansan juhlalla on toinenkin ulottuvuus – aivan kuten koko kansan presidentilläkin.

P.S. Uusin vappuhuvini on selailla netistä kaikenlaisia vappupuheita...

Eero Heinäluoman vappupuhe
Jyrki Kataisen vappupuhe
Matti Vanhasen vappupuhe
Lauri Ihalainen
Matti Tukiainen
Maarit Feldt-Ranta
Tarja Filatov
Leena Luhtanen
Tuula Haatainen

Antti Kalliomäki
Matti Ahde

Ei kommentteja: