tiistaina, toukokuuta 09, 2006

Rauha ja vakaus - Euroopan syvin olemus

Hyvää Eurooppa-päivää kaikille!

Euroopan Unionin perustavoitteet ovat rauha ja vakaus. Niissä on onnistettu suhteellisen hyvin, mikä saattaa unohtua, kun unionin suhteen uutisoidaan useimmiten lähinnän ongelmista esimerkiksi päätöksentekoon liittyen. Tästä esimerkkinä toimii keskustelu unionin perustuslaillisen sopimuksen ratifioimisesta. Siihen liittyen presidentti Halonen käytti eilen mielenkiintoisen ja näkemyksellisen puheen.

Oleellista ei ole pitää kiirettä hinnalla millä hyvänsä, vaan varmistaa unionin perustavoitteiden toteutuminen. Voisi sanoa, että tällä hetkellä keskustelu ratifioimisesta ei lisää vakautta, vaan aiheuttaa kuiluja ja lisää hämmennystä. Niinpä Halosen pointti siitä, että nimenomaan ulospääsyn etsiminen on oleellista, on enemmän kuin miettimisen arvoinen.

Kannattaa huomata, että Halonen puhui Eurooppalainen Suomi ry:n seminaarissa. Puheen välittömät kuulijat eivät siis olleet Eurooppa-epäilijöitä, eikä puheen sisältö ollut heille tarkoituksenmukaisesti sorvattu. Halosen huomautus siitä, että unionissa ei voida edetä pakon avulla, suuntaan eikä toiseen, kertoo olennaisen siitä, missä hengessä asioita pitäisi tarkastella.

Euroopan unioni on tarpeellinen projekti. Sen suhteen pitää edelleen vain miettiä, miten tässä ajassa sen tavoitteita saadaan parhaite vietyä eteenpäin ja miten nykyisistä ongelmista löydetään unionin arvoinen ulospääsy.

Ei kommentteja: