lauantaina, huhtikuuta 29, 2006

Uudistuksellinen -jopa radikaali- Sdp

Kunta– ja palvelurakenneuudistus on tällä hetkellä edelleen käynnissä. Päähallituspuolue ja uudistuksen sektorivastuuministerin omaava puolue ei kuitenkaan näytä itse asiassa kannattavan koko uudistusta. Kaikki isot rakenteelliset muutokset, joista uudistuksessa on puhuttu, näyttävät olevan Keskustalla eiei -juttuja.

Kuntien yhdistäminen ei Keskustalle kelpaa. Paitsi tietysti silloin, jos valtiolta on luvassa paljon porkkarahaa ja homma on vapaaehtoista. Kukaanhan ei ole valmis varsinaisiin pakkoliitoksiin, eli määräyksiin siitä että kunta te ja te muodostatte nyt uuden kunnan. Sen sijaan on aidosti keskusteltu siitä, että päätetään kuntien kokoluokka- ja määrä. Sitten annetaan kunnille joidenkin vuosien siirtymäaika itse tehdä tarvittavat ratkaisut liitoksista. Tämä on varsin uudistuksellista, jopa radikaalia.

Kuntien verotusoikeus ei Keskustalle kelpaa. Ei kunnille voi antaa enempää pelimerkkejä suoraan itsensä käytettäväksi, sittenhän valtiolla olisi vähemmän rahaa käytössään siltojen ja teiden rakentamiseksi sopivaksi katsottuihin paikkoihin (lue: tiettyjen edustajien kotivaalipiireihin). Kunnallinen itsehallinto on Keskustan mielestä hieno asia, mutta ei siihen täysi budjetinhallinta mahdollisuus kuulu, rahat pitää ehdottomasti olla ruinattavissa valtiolta, jotta välissä voidaan tehdä se kuuluisa iltalypsy. Kuntien verotusoikeus on varsin uudistuksellista, jopa radikaalia.

Niin Keskusta vastustaa ja – kas, kas, SDP kannattaa molempia uudistuksia. Tästähän voisi vetää johtopäätöksen, että SDP on uudistuksellinen jopa radikaali puolue. Teot puhukoot puolestaan, kun mietitään todellisia yhteiskuntamme muutos voimia! Uskon, että laajemminkin uudistustyössä Sdp on eturintamassa. ;)

Ei kommentteja: