keskiviikkona, huhtikuuta 26, 2006

Helsinki ja kilpailun pelisäännöt

Tuohon äskeiseen Palmian kehitykseen liittyvään kirjoitukseeni virisi keskustelua kilpailuttamisesta. Tässä vaiheessa lienee paikallaan muistuttaa siitä, että pelisäännöt ovat olemassa, eivätkä edes kovin huonot: Helsingillä on 1996 hyväksytyt kilpailun käytön periaatteet. Periaatteet sisältävät toteamukset lain vaikutuksista ja kilpailun käytön mahdollisuuksista. Nämä periaatteet vain ovat tainneet joiltakin päättäjiltä unohtua, esimerkiksi päätettäessä kilpailuttamisesta päätettäessä.

... Tässä siis muistin virkistämiseksi myös helsinkiläispäättäjille.

Keskeisiä periaatteita Helsingissä ovat:
- kaupungin tulee pyrkiä pitkäaikaisiin sopimuksiin palveluiden hankinnassa
- kilpailutettaessa pitää varmistua siitä, ettei kilpailulla aiheuteta heikennyksiä kaupungin työntekijöiden tai kaupunkilaisten työllisyystilanteeseen.
- Silloin kun kaupungin oman tuottajayksikön palvelut vastaavat todettavissa olevia hinta-laatu-suhteelle asetettuja vaatimuksia, nämä palvelut tulisi ostaa ko. yksiköltä ilman kilpailutusta
- Ehtona kilpailun käytölle on, että toimialalla on toimivat markkinat
- kilpailuttaminen ei saa johtaa palvelutason eikä laadun heikkenemiseen
- omalle tuottajaorganisaatiolle pitää antaa riittävä aika ja edellytykset pärjätä kilpailussa
- kaupungin henkilökuntaa ei irtisanota, vaan heidät sijoitetaan muihin koulutustaan vastaaviin tehtäviin, hävittäessä kilpailu. Jos oma yksikkö voittaa kilpailun, pitää yksiköllä olla riittävät valtuudet suorittaa lisäpalkkauksia tarvittaessa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olette te demarit kummaa porukkaa.
Vastustatte(mukamas) jotain asiaa, äänestätte kuitenkin sen puolesta, koska se saattaisi muutenkin mennä läpi muiden ryhmien äänillä. Sitten rinta rottingilla kutsutte tätä vastuun kantamiseksi.
Duunarina minunkin kai pitäisi äänestää SDP:tä, mutta en ole siihen kyennyt enää kymmeneen vuoteen.


Veikko Virtanen
Turku

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Voi Veikko,

Me demarit tapaamme toimia arvojemme mukaan. Jokainen tilanne punnitaan erikseen ja paras lopputulos on se, jota sitten tuetaan. Turku on erinomainen esimerkki joidenkin aivan muiden ryhmien vastuunpakoilusta, valehtelusta ja takin kääntämisestä.

Yleisemmin, on helppo huomata Helsingin erityisluonne. Kun muualla puhutaan parhaista palvelurakenteista, niin tärkeää on se, että kaikki toimijat ovat tasavertaisen vahvoja. Tämä on relevantti näkökulma mm. PARAS-hankkeessa. On vaikea toimia markkinaympäristössä yhtään millään tavalla, jos markkinat vievät kuin kuoriämpäriä.

Helsinki on valtavan kokoinen toimija ja näin myös PARAS-hanke astelee pääkaupunkiseudulla perustellusti omia polkujaan. Ja jälleen ovat demarit etunenässä rakentamassa kestävää kuntarakennetta huomiseksi ja samalla kantamassa vastuuta siitä.

Arto
ex-turkulainen

Petteri Oksa kirjoitti...

Veikko, Veikko. Se juuri on vastuun kantamista, että ollaan valmiita tekemään ikäviäkin päätöksiä, silloin kun on pakko. Se on vastuunpakoilua, että vain vastustetaan eikä yritetä pelastaa edes sitä, mikä pelastettavissa on.

Outi Alanko-Kahiluoto kirjoitti...

Mitähän Mirka yrittää sanoa tällä viisastelulla? Minkä luettelemistasi periaattesta kaupunki on unohtanut? Mihin periaatteeseen nojaten sinun mielestäsi Palmi oli avattava kilpailutukselle?
Olisi kiinnostavaa kuulla oikeita argumenttejakin eikä pelkkää raamatullista höpinää vastuunkannosta, kun sivulauseessa aino päädytään vierittämään omat päätökset oikeiston sanelemiksi. Ei voi kuin ihmetellä, miksi sdp on enää edes olemassa. (Ai niin, tosiaan, virat ja puoluekirjat...)

Petteri Oksa kirjoitti...

Mirka varmaankin vastaa omasta puolestaan tuohon älyttömään höpinääsi. Sisälukutaito olisi paikallaan, samaten kun esitykset siitä miten asiat tulisi hoitaa, pelkällä valittamisella ei nyt vaan pärjää.

Kilpailuttamisia, joissa nuo voimassa olevat kaupungin periaatteet, ovat jääneet vähemmälle huomiolle, ovat esimerkiksi kaikki keittiöpalvelut. Alalla ei ole toimivia markkinoita, koska kaksi jättiä voi sanella kaikki ehdot.

Jokaisella puolueella on syynsä olemassaololleen. Ilman ristiriitaisia näkemyksiä ja siitä seuraavaa neuvottelua ei syntyisi hyvää lopputulosta. Jos joku sanelisi päätökset yksin olisi lopputulos huonompi. Sekin on vastuunkantamista.

En minä kyseenalaista vihreän puolueen olemassaoloa, vaikka kovin usein en sen tarkoitusta ymmärräkään. Sillä on syy olemassaololleen, kun riittävän suuri määrä ihmisiä niin katsoo.

Mirka kirjoitti...

Keskustelua olisi mukavampi käydä, jos et Outi olisi niin ilkeä tai pyrkisit edes yrittää ymmärtää, miten me maailmaa katsomme. Enpä juurikaan yrittänyt sanoa mitään sen kummallisempaa tuolla viisastelulla, kuin muistuttaa lukijoita, että periaatteet ovat olemassa ja ne ovat mielestäni ihan hyvät. Helsingiltä kokonaisuudessaan eivät periaatteet ole unohtuneet, joiltakin yksittäisiltä politiikoilta kyllä. Voin olla väärässäkin, mutta sinä tiedät varmasti paremmin, kuinka hyvin päättäjät asian muistavat. Olet varmaankin huomannut, että Palmia ei ole ainoa laitos, jossa kilpailutus on lisääntynyt. Niitä on pelottavan paljon.

Palmian kilpailuttamisasiasta sen verran, että edelleenkin uskon yhteistyön voimaan ja siihen, että ideologian ja käytännönvälinen vuoropuhelu on politiikassa pakollista. Jos ei ole yksipuoluejärjestelmää, ei sosialidemokraattisinkaan vaihtoehto välttämättä ole realismia. Tällöin on neuvoteltava ja toimittava joukkueena, jotta voidaan saada maaleja aikaan tai edes puolustaa, ettei hävitä 6-0. Me sosialidemokraatit olemme joukkuepelaajia ja kuten hyvällä joukkueella niin myös meilläkin on tavoite tehdä maali – siis muokata sellainen maailma, Suomi ja Helsinki, jossa kaikilla olisi hyvä elää. Reaalitilanteet muuttuvat ja tällöin on toimittava sen puolesta, että lopputulos olisi mahdollisimman hyvä. Esimerkiksi, jos lupaan ystävilleni maitokahvit ja kun ystäväni tulee kylään, maito on loppu. On harkittava uusiksi. Haetanko maitoa vai juodaanko kahvi mustana, vaikka alun perin olisimme halunneet ehdottomasti maitokahvit.

Palmian kilpailutusta seuraamme tarkoin ja sen määrän laajentamiseen suhtaudumme varauksella. Kuten Outi valtuutettuna tiedät, että neuvottelutulos syntyi neuvottelujen päätteeksi ja nyt me lautakunnassa elämme päätöksen kanssa ja pohdimme sitä, kuinka Palmian asioita jatkossa hoidellaan. Odotamme mielenkiinnolla faktaa kilpailun käynnistymisestä ja emme todellakaan ole innolla kilpailuttamassa koko Palmiaa, mutta kilpailuttamisen laajentumisesta päättävätkin loppupelissä valtuutetut eikä lautakuntamme.

Outi Alanko-Kahiluoto kirjoitti...

Ai olisi "keskustelua mukavampi käydä" jollen olisi "niin ilkeä"? Tarkoitat varaan, että olisi kivempi mollata rauhassa muita puolueita, jos ei tarvitsisi perustella tölväyksiään muiden puolueiden poliitikoille.

Muistutan sinua Mirva, että tämä "keskustelu" lähti liikkeelle sinun asiattomasta tölväisystäsi, johon pyysin tarkempaa perustelua. Kirjoitit näin: "Tässä vaiheessa on turha enää itkeä sitä, miten ja miksi koko Palmia on perustettu ja miten se on viety kilpailutukseen mukaan. Tällä hetkellä tilanne on tämä. Toisaalta on aina periaatteessa mahdollista purkaa koko liikelaitos ja palata takaisin kunnan omaan tuotantoon, joka ei tämän hetken tietojen valossa näytä tehokkuudessa hävinneen nykyiselle tilanteelle. Tämän realistisuutta voi jokainen pohtia tässä kokoomuksen ja toisen suuren porvaripuolueemme vihreiden hallitsemassa kaupungissa."

Teillä demareilla on kummallinen tapa kääntää kaikki poliittinen keskustelu muiden mitään sanomattomaksi fraseologiaksi tai muiden puolueiden syyllistämiseksi omista päätöksistänne. Minkäänlaisia argumentteja omien päätöstenne tueksi teiltä on vaikea saada. Siksi ihmettelin, miksette liity kokoomukseen, jos tedän on pakko seurata päätöksenteossa isompienne esimerkkiä.