perjantaina, huhtikuuta 21, 2006

Mihin menet Palmia?

Palmia tekee parhaillaan strategiatyötään. Nyt tilanne on se, että Palmia toimii pääkaupunkiseudun markkinoilla ja kilpailee kansainvälisten jättien, kuten Sodexho, kanssa samoista palvelujen tuottamisista. Toisaalta Palmia on edelleen myös kaupungin tiukasti ohjaama. Kilpailutilanne ja samaan aikaan kilpailurajoitukset asettavat suuren haasteen Palmian tulevaisuudelle. Tilanne ei ole mitenkään helppo.

Tässä vaiheessa on turha enää itkeä sitä, miten ja miksi koko Palmia on perustettu ja miten se on viety kilpailutukseen mukaan. Tällä hetkellä tilanne on tämä. Toisaalta on aina periaatteessa mahdollista purkaa koko liikelaitos ja palata takaisin kunnan omaan tuotantoon, joka ei tämän hetken tietojen valossa näytä tehokkuudessa hävinneen nykyiselle tilanteelle. Tämän realistisuutta voi jokainen pohtia tässä kokoomuksen ja toisen suuren porvaripuolueemme vihreiden hallitsemassa kaupungissa.

Toisaalta Palmialla voi olla edessään pilkkomisen tai yhtiöittämisen tie. Samalla se saattaisi merkitä laajentumista uusille palveluntuottamisaloille, jotta kilpailukyky voitaisiin säilyttää. Samalla Helsinki menettäisi viimeisenkin otteensa näiden palveluiden tuottamiseen ja toimisi enää laskun allekirjoittajana. Selvää on se, että johonkin suuntaan pitää liikkua, sillä nykyinen tilanne osin markkinakilpailussa, kunnan kilpailuttamissa tappiollisissa sopimuksissa, kilpailunrajoituksissa ja niin edelleen, on pitkän päälle kestämätön.

Samalla olisi syytä turvata sekä kaikkien helsinkiläisten etu palveluiden käyttäjinä, että Palmian työntekijöiden työsuhteiden laatu ja kesto. Joitakin ajatuksia muhii omassakin päässä, mutta ajatuksia ja ideoita Palmian suhteen otetaan enemmän kuin mielellään vastaan.

7 kommenttia:

Outi Alanko-Kahiluoto kirjoitti...

Ikävää että Helsingin valtuuston koko demariryhmä oli yksimielisesti Palmian kilpailuttamisen kannalla. Me vihreät hajosimme - osa oli kilpailuttamisen aloittamisen kannalla, osa sitä vastaan. Itse vastustin Palian kilpailuttamista. Ihmettelin kovasti ryhmänne kantaa. Sain sen käsityksen, että ryhmänne johto halusi pitää kiinni edellisen valtuuston periaatepäätöksestä, jonka mukaan Palmian on "valmistauduttava kilpailutuksen aloittamiseen vuoden 2006 alusta".
Teidän demariryhmänne oli sitä mieltä, ettei edellisen valtuuston päätösten yli voi kävellä. Osa ryhmästänne yritti kapinoida, mutta heidän oli lopulta äänestettävä yksimielisesti kilpailutuksen aloittamisen puolesta.
Itse en ymmärrä tuollaista aatteettomutta ja lammasmaisuutta ollenkaan. En ymmärrä myöskään, miten te kehtaatte jatkuvasti valehdella äänestäjillenne. Eikö yhtään hävetä? Vai hävettääkö kilpailutuspäätöksenne vielä enemmän?

Petteri Oksa kirjoitti...

Jos poliitikko huutaa yksin metsässä, kuuleeko kukaan? Palmian kilpailuttamisessa, niin syvältä kuin se päätös olikin, oli kyse siitä, että osan vihreistä ja kokoomuksen äänillä, päätös olisi jokatapauksessa mennyt läpi.

Pitääkö silloin olla yksin niin helvetin oikeassa ja itkeä jälkikäteen. Vai pitääkö olla mukana päätöksessa ja yrittää tehdä damage controllia niin kuin demarit nyt? Vastaus on itsestäänselvä.

Sitä kutsutaan vastuunkantamiseksi, se ei ole helppoa eikä mukaavaa. Siksi vihreät sitä eivät harrastakaan.

Outi Alanko-Kahiluoto kirjoitti...

Olisipa hyödyllistä tietää miten sinä, Petteri Oksa, kannat vastuuta Palmian kipailuttamispäätöksestä, joka oli mielestäsi "syvältä", vaikka Helsingin valtuuston demariryhmä olikin yksimielisesti sen kannalla.

Meillä vihreissä vastuu ymmärretään siten, että jokainen saa äänestää oman harkintansa ja omantuntonsa mukaan. Juuri siksi äänestin itse - kuten melkein puolet ryhmästämme - Palmian kilpailuttamisen aloittamista vastaan. Toivoin itse, että demareiden kapinasiipi olisi tehnyt samoin. Mutta turha toivo: teidän äänestyskäyttäytymisenne (siis ryhmäkurinne) on kun suoraan science fiction -romaanista.

Yritän itse opetuslautakunnan jäsenenä korjata päätöksenne aiheuttamaa vahinkoa. Se on kyllä erittäin vaikeaa, kilpailuttamisprosessiin kun on lainsäädännön mutkikkuuden vuoksi hyvin vaikea vaikuttaa sen jälkeen, kun kilpailuttamispäätös on tehty.

Odotan siis kiinnostuneena selvitystäsi siitä, miten Helsingin demariryhmä ja sinä, Petteri, kannatte vastuun tekemästänne kilpailutuspäätöksestä. Tähän saakka olette osoittaneet vain vastuuttomuutta syyttämällä omasta päätöksestänne oikeistoa. Ettette vain itse kuuluisi siihen oikeistoon?

Petteri Oksa kirjoitti...

Henkilökohtaisesti? Käytännössä en oikeastaan mitenkään, minulla kun ei (enää) ole mitään luottamustoimia kunnallisesti. Ainoastaan sen verran, että muistutan ihmisiä siitä, että on hyödyllisempää vaikuttaa päätöksiin kuin puusilmäisesti vastustaa niitä.

Jos sd. ryhmä ei olisi mennyt kilpailutuspäätökseen mukaan, olisi kilpailutuksen laajuus ja aikataulu ollut laajempi ja nopeampi. Tämän sinä toki valtuutettuna tiesitkin. Eli jos vaihtoehtoina on a) vastustaa ja saada huono ratkaisu ja b) olla mukana ja saada huono, mutta edes vähän siedettävämpi ratkaisu, niin onko vaihtoehtoa oikeasti edes olemassa. Siis vastuullisesti?

Opetuslautakunta ei taida muuten olla mitenkään kuuluisa onnistuneista kilpailutuksistaan...

Outi Alanko-Kahiluoto kirjoitti...

Jos sd-ryhmänne ei olisi yksimielisesti kannattanut Palmian kilpailuttamisen avaamista, sitä olisi voitu lykätä ja kenties sitä kautta olisi päädytty jättämään Palmia kokonaan kilpailutuksen ulkopuolelle. Kilpailuttamisen kannattajat - joihin koko teidän ryhmänne lukeutuu - olivat kuitenkin sillä kannalla, että Palmia on valmis kilpailuttamiselle, ts. sitä on tehostettu ja trimmattu kilpailukuntoon tarpeeksi kauan, jotta se voi pärjätä kilpailussa. Ulkopuoliselta konsultilta tilattu selvitys osoitti kuitenkin päinvastoin, ettei kilpailuttamisen ajankohta ole oikea. Ryhmänne johto teki siis ideologisen valinnan kilpailuttamisen puolesta ollessaan kilpailuttamisen kannalla asiantuntijalausuntoa vastaan. Tästä päätöksestä ei voi vierittää vastuuta muille ryhmille. Eihän poliitikko tai puolue voi kannattaa jotakin vain siksi, että enemmistökin kannattaa. Tuota logiikkaa seuraamalla voisitte lakkauttaa oman puolueenne ja liittyä kokoomukseen!
En myöskään käsitä viimeistä letkautustasi: että opetuslautakunta ei olisi kuuluisa onnistuneista kilpailutuksistaan? Mihin viittaat? Olen itse ollut valtuutettu vasta vuoden, ja sinä aikana opetuslautakuntaan on tullut käsiteltäväksi vain tuo kaupunginvaltuuston avaama Palmian tukipalveluiden kilpailutus, jonka kannalla demariryhmä siis yksimielisesti oli.
Lautakunnissa ei kilpailutusosaamista ole - lautakuntien jäseniä ei siihen kiuluteta - , minkä vuoksi lautakunnan jäsenten ei myöskään pidä ajaa kilpailutusta, jolleivät he sitten luota kaupungin virkamiesten kilpailutusosaamiseen. Myös demarivaltuutettujen on kannettava vastuu omista päätöksistään. Eivät he voi siirtää vastuuta päätöksistään eri lautakunnille.

Mirka kirjoitti...

Jälkiviisana on helppo sanoa, että ei Palmiaa juuri tähän tilanteeseen olisi kannattanut ajaa. Sitä on kuitenkin turha surra. Tehty mikä tehty. Vihreiden ja Kokoomuksen välisistä neuvotteluista tulevat paineet ratkaisivat asian sd. ryhmässä käytännöllisyyden hyväksi ja idealismin tappioksi.

Oleellista on nyt miettiä sitä, miten Palmiaa viedään eteenpäin. Siinä ei auta yhtää kenenkään syyttely, voivottelu tai muukaan taaksepäin katsominen. Nyt tarvitaan ratkaisukeskeistä orientaatiota.

Outi Alanko-Kahiluoto kirjoitti...

Ei kyse ole jälkiviisasteltusta vaan tilanneanalyysistä: miksi demarit yksimielisesti halusivat avata Palmian kilpailutuksen vastoin ulkopuolisen asiantuntijan suositusta? Aiotteko tehdä niin myös siinä tapauksessa, että kokoomus haluaa laajentaa Palmian kilpailuttamista? On älylllistä epärehellisyyttä väittää/valehdella, etä olisitte joutuneet alistumaan Palmian kilpailuttamiselle muiden ryhmien painostuksen takia. Miksette lopeta omaa puoluettanne jos teillä on noin vähän uskoa omiin näkemyksiinne? Toiseksi, kaikki demarit kannattivat Palmian kilpailuttamista, vihreistä vain juuri ja juuri yli puolet. Itsepetoksenne ja valheenne kaupunkilaisille hämmästyttävät minua! Melkoinen joukkosuggestio.