Eurooppalaisen Suomen Nuoret oli yhteydessä korostaakseen myös EU-asioiden esilläpidon merkitystä ja niistä keskustelua eduskuntavaalien yhteydessä. Meiliä lueskellessani jäin miettimään suhdettamme Euroopan Unioniin. Eduskunnalla kun on suomalaisessa järjestelmässä tärkeä rooli näissäkin kysymyksissä ja melkoisen suuri osa lainsäädäntöämme liittyy EU-normeihin.
On syytä muistaa, miksi unionilla on paljon merkitystä meille suomalaisille. Tai kuten sen itse haluan sanoa, miksi ihmisen tulisi tulla aina ensin EU:ssa? EU on perustettu ylläpitämään rauhaa ja edistämään valtioiden välistä vuorovaikutusta Euroopassa. Lähtökohdista on menty eteenpäin ja unioni on kehittynyt myös hyvinvoinnin edistäjäksi. Onkin oleellista pitää kiinni siitä, että EU päätöksissä pidetään kiinni ihmisten hyvinvoinnista päätöksenteon lähtökohtana, eikä mennä talouden ehdoilla ja vain sitä edistäen.
Ikäluokalleni, ainakin Helsingissä, kansainvälisyys on osa arkea. Eurooppa ei ole kaukana jossakin, vaan lähellä. Useat kulttuurit sekoittuvat arjessamme ja lähes jokainen kykenee vastaamaan spontaanisti kysymykseen jos toiseenkin kansainvälisellä englannin kielellä - usea vieläpä muillakin kielillä. On siis ymmärrettävä, että globaali hyvinvointi, Euroopan Unioni ja Suomi kulkevat kaikki rinta rinnan kuin avoliitossa konsanaan.
Valitettavasti päätöksenteon pelisäännöt ja yhteisesti jaetut ihmisyydestä lähtevät tavoitteet ovat sen verran hakusessa, että avioliittoon ei ainakaan toistaiseksi olla valmiita - ei EU:n eikä maailman tasolla. Se ei kuitenkaan ole mikään syy purkaa avoliittoa, sillä suhteessa pystyy vaikuttamaan sen kehitykseen, toisin kuin ulkopuolella.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti