Eilen ulkoilimme tapamme mukaan Jakomäen leikkipuistossa. Päivä oli hieno ja ulkoilu mitä mukavinta aamupäivän puuhaa. Ainakin siihen asti, kun huomasimme, että maa puistossa etenkin leikkitelineiden luota oli jäässä. Hetken taiteilimme pystyssä, kun poikakin olisi ulkoleikeissä viihtynyt mainiosti, ja yritimme ulkoilla kunnes luovutimme ja suuntasimme puiston sisätiloihin.
Päästessämme onnellisesti sisälle puistoon, en malttanut olla kysymättä, kuka vastaa puiston talvikunnossapidosta – muutama lapiollinen hiekkaa, kun olisi pihalle ollut enemmän kuin paikallaan. Vastaus oli yllättävä, leikkipuiston alue on ihan normaalia puistoaluetta, jotka on määritelty siten, että PUISTOSSA EI OLE TALVIKUNNOSSA PITOA. Kuitenkin joskus joku huoltomies käy hiekottamassa polut puistoon. Kuitenkin kun leikkipuiston käyttäjiä ajattelee, niin lapsille tiet ovat välillä liian kapeita, saatikka leikkipuistoon hiekoitetut polut.
Lisäksi puiston työntekijöitä oli ohjeistettu, etteivät he saa hiekoittaa pihaa, kun talvikunnossapitoa ei kerran ole, jotta pihalla liukastumisista ei jouduta vastuuseen. Eli kun puistossa järjestetään avointa iltapäivätoimintaa, eikö kaupungin tarvitse vastata siitä, että puistojen piha on lapsille turvallinen? Vai odotellaanko nyt ennakkotapauksia? Samaan viestiin liukastumisvaarasta olen törmännyt myös keskustellessa päiväkodin henkilökunnan kanssa. Tosin siellä vastuukysymys on selvä, työntekijät vastaavat lapsista hoidossa olo aikana. Näin liukkailla ei päiväkodissa välttämättä ulkoilemaan mennä ollenkaan.
Asia herättää mielessäni myös muita kysymyksiä. Eikö leikkipuistoja ole tarkoitus käyttää talvella? Olisiko lapsille tarkoitettujen puistojen talvikunnossapitoon satsaaminen liian suuri sijoitus? Vai eikö kukaan, joka voisi asiaan vaikuttaa, ole ongelmaa havainnut?
Tuumasta toimeen jotain asialle on tehtävä. Kirjoitin asiasta Helsingin Uutisiin, olin yhteyksissä yleistentöiden lautakunnan demareihin ja muutamaan valtuutettuun. Jään jännityksellä odottamaan, voiko jatkossa talvipäivistä nauttia leikkipuistossa muutenkin kuin ikkunasta katsellen. Vai onko olemassa jokin ylempää viisautta vaativa syy, miksi puistojen talvikunnossa pito on retuperällä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti