perjantaina, helmikuuta 24, 2006

Demokratia ei itsestäänselvää

Demokratian puolesta on toimittava (myös) puoluekentässä. SDP:n organisaatio on rakennettava nykyistä demokraattisemmaksi ja sen on pystyttävä paremmin toimimaan yhteistyösssä niin koti- kuin ulkomaisten tahojen kanssa. Ei olisi esimerkiksi poissuljettu ajatus - ei ollenkaan - aloittaa jäsenäänestysten käyttö tiettyjen poliittisen linjakysymysten ratkaisuun tai vaikkapa puheenjohtajan valintaan. Politiikka ei ole yksilölaji - eikä sitä sellaiseksi saa päästää kehittymään.

Puolueen rakennetta on urheilutermein kehitettävä niin, että kärkipelaajia voidaan laajalla rintamalla tukea maalinteossa. Osallistutetaan laajat porukat ja annetaan heille peliaikaa, jotta vastuu ei kasaudu vain harvoille harteille. Eikä toimita niin, että vaihtopenkiltä nostetaan ketä tahansa ykkösketjuun, kuten joskus näyttää käyneen.

Sosialidemokratia on kansainvälisempi kuin koskaan. Kuitenkin kansainvälisen demaritoiminnan tekemät linjaukset eivät juurikaan näytä sitovan kansallisia päätöksentekijöitä, kun tiukka paikka tulee. Oma kansainvälinen toiminta on nostettava selkeästi tärkeämpään rooliin myös siinä, että tehtyihin päätöksiin sitoudutaan. Globaaleihin haasteisiin on vastattava globaalilla politiikalla.

Ei kommentteja: