keskiviikkona, maaliskuuta 01, 2006

Tarvitaan hallittu, inhimilliseen hyvinvointiin tähtäävä muutos

Kiittelin suuria ikäluokkia Up-Demarissa siitä, että he ovat olleet tärkeässä roolissa rakentamassa tätä yhteiskuntaa. Ennen meillä ei olllut päivähoitoa, tasa-arvoista mahdollisuutta opiskella... jne. Nyt me ja meidän lapsemme saamme nauttia näistä palveluista.

Maailma ei ole valmis. Se on arvo sinänsä, että ikäpolveni on eläneet ja testanneet suuren ikäluokan luomia palveluita käytännössä. Me olemme huomanneet parantamisen paikkoja, kuten hekin tekivät aikanaan. Esimerkkinä opintotuki ja sen lainaosuus, arjen kiire, vuokralla asumisen kalleus, stressi jne.

Uusien ikäluokkien äänen on kuuluttava. Tähän paras ja ainoa ratkaisu on yhdessä tekeminen. Toimiminen yhdessä paremman maailman puolesta solidaarisesti ja keskustellen erilaisten "otusten" kesken etsien ratkaisuja aina uudelleen niihinkin ongelmiin, joita suuret ikäluokat kuvittelevat ratkoneensa tai jotka eivät ulotu vielä meidän nuorten maailmaan. Tulevaisuutta pitää rakentaa kaikkien yhdessä. Ratkaisu sukupolvikuilun ylittämiseen on yhdessä tekeminen.

Jotkut haluavat nähdä, että nyt vallassa oleva sukupolvi olisi syy meidän nuorempien ahdistukseen. En ole hetkeäkään valmis uskomaan, että asia on niin ja tämä nyt vallassa oleva sukupolvi olisi sen itsekkäämpi kuin muut sukupolvet. Hyvin suuri osa heistä haluaa tehdä maailmasta lapsilleen paremman paikan – aivan niin kuin mekin. Maailma ja Suomi tarvitsee kaiken karvaisia otuksia tuomaan esiin epäkohtia ja edistääkseen siten tasa-arvoa, hyvinvointia ja inhimillisyyttä, unohtamatta arjen turvallisuutta, johon meillä kaikilla on oikeus.

Nyt on tulevaisuuden hyvinvoinnin edistämisen aika – ja sen sukupolvet voivat, tai on jopa pakko, tehdä yhteistyössä meidän nuorempien kanssa inhimillisen Suomen hyväksi.

Ei kommentteja: