Kun vaalit lähestyvät, sähköpostiin tulee monenlaisia kyselyitä kaikesta maan ja taivaan välillä. Yritän vastailla näihin kysymyksiin myös blogissani, jotta te lukijat tiedätte kantani asiasta jos toisestakin. Nyt minulta kysyttiin meilitse mielipidettäni Vuotoksen altaan rakentamisesta ja turpeen käytöstä energialähteenä. Elikäs seuraavassa tulee ajatuksiani aiheesta. :)
Vuotoksesta - tai siitä, ettei sitä rakenneta - on olemassa selkeä oikeudenpäätös ja tätä päätöstä on noudatettava. Vesivoiman lisärakentaminen sinällään olisi suotavaa, kunhan se toteutetaan ympäristöä kunnioittaen. Ongelma tässä Suomessa on tietty se, että meillä ei ole järkeviä rakentamispaikkoja juurikaan (ollenkaan?) jäljellä. Jos vesivoiman lisärakentaminen tarkoittaa vielä vapaiden jokialueiden patoamista tai valtavien vesialtaiden rakentamista, niin pitää tarkkaan miettiä ovatko siitä saatavat puhtaan energian hyödyt suhteessa aiheutettuihin tuhoihin.
Turpeeseen energialähteenä suhtaudun varovaisen myönteisesti. Laskelmat ovat tällä hetkellä käsittääkseni sen suuntaiset, että ainakin näyttäisi siltä, että turvetta käytetään vähemmän, kuin sitä soissa kasvaa. Tämä vaikuttaa siihen, että vaikka turpeen kasvuaika on hyvin hidas, voisi turvetta Suomen osalta pitää uudistuvana energialähteenä. Kaikkia turvesoita ei kuitenkaan voi, eikä pidä, alistaa turve "tuotannolle". Toisaalta turve on huono energialähde, sen polttaminen energiaksi ei ole kovin kannattavaa. Eikä se päästöjensä osalta ole ihan puhtaimmasta päästä. Tosin nykyaikaiset leijupetikattilat ovat siitä hyviä, että ne mahdollistavat muun muassa hakkeen polttamisen samassa kattilassa turpeen kanssa. Ja lopuksi vielä se, että turve on kotimainen energialähde. Sen kohdalla raaka-ainetta ei tarvitse kuljetella mistään pitkältä, eikä kuljetuksista synny näin yhtä paljon päästöjä kuin useimmissa muissa tapauksissa. Turpeen tuottamisen ja kuluttamisen kaikki työllisyyshyödytkin jäävät kotimaahan.
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että energia haasteet vaativat hihojen käärimistä ja avarakatseista ratkaisujen etsintää, minkä avulla toivon mukaan löydämme tulevaisuudessa uusia innovatiivisia ja ympäristöä pitkälläkin aikavälillä kunnioittavia energiaratkaisuja.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti