perjantaina, joulukuuta 08, 2006

Siltoja kuilujen yli ja hyvinvointia Suomelle

Tulevaisuudessa Suomen ehkä suurimpia haasteita on hyvinvoinnin turvaaminen. Kun ikärakenteemme muuttuu, on kotimaammekin muututtava ja vastattava tulevaisuuden tarpeeseen. Moni asia on rakennettu aikana, jolloin ikärakenne ja arjen haasteet olivat erilaisia kuin nykyään. Nyt on aika, jolloin tarvitaan taas uutta 2000 luvun osaamista ja samalla empatiaa, jotta Suomessa voivat hyvin erilaiset ihmiset ikään, ulkonäköön tai vaikkapa sukupuoleen katsomatta.

Tarvitsemme uudenlaisia tapoja organisoida palvelut, turvata niin kuntien kuin valtiontalous. Kuitenkin meidän on muistettava, että rakenteet ja raha ovat ihmisen palvelijoita – ei päinvastoin. Tulevaisuudessa onkin laskeuduttava ihmisten tasolle ja kysyttävä, mitä tavalliset ihmiset tarvitsevat. Väitänpä, että moni tarvitsee ystävää, huolenpitoa, turvaa, luottamusta yhteiskuntaan ja ennen kaikkea turvaverkkoa, silloin kun elämä yllättää ikävästi.

Kuten niin usein jauhan, kun ihminen tulee AINA ensin, on kyseessä pitkällä aikavälillä kokonaistaloudellisesti tuottavin investointi.

Ei kommentteja: