Tässä puheeni, jonka pidin eilen Puistolan sos.dem. työväenyhdistyksen kokouksessa Tuulen tuvalla -Ole hyvä.
Hyvät toverit,
Nuorten osallistuminen politiikkaan on ollut jo jonkin aikaa suuri haaste. Nuoret kokevat, ettei politiikassa käsitellä heitä koskevia asioita ja ajoittain kyseenalaistavat poliittisten päätösten vaikuttavuuden jättäen äänestämättä. Vaikuttaminen ja äänestäminen ovat monille vain velvollisuus, joka pitäisi toteuttaa vaalista toiseen. Moni nukkuukin krapulaansa vaalisunnuntaina ja vain harva on perehtynyt niin tarkoin vaaliasioihin, että tietäisi, miten ja missä ennakkoon voi äänestää. Mietitäänhän mitä asialle voisi tehdä?
Avainasemassa on tieto siitä, miksi demokratia on loistava juttu. Se perustuu joukkovoimaan jossa jokaisen on itse tehtävä päätös –äänestettävä- ja loppujen lopuksi enemmistön mukaan mennään. Välillä oma päätös on enemmistön päätös ja välillä ei, - aivan kuin muutenkin elämässä joskus voitetaan ja joskus hävitään. Kuitenkin jokaisella on mahdollisuus olla vaikuttamassa ja aidon pohdinnan sekä keskustelun jälkeen joukkovoima reagoi parhaaksi näkemällä tavalla. Demokratian merkitystä ei voi liikaa ylistää.
Vaikuttaminen tapahtuu useilla leveleillä (tasoilla). On muun muassa eduskunta, kunnanvaltuustot ja lähidemokratiaa edustavat järjestöt. Monen nuoren on vaikea hahmottaa, mitä tapahtuu missäkin. Kouluissa tarvitaan satsausta yhteiskuntaopin opetukseen. Yhteiskuntamme organisaatiot, vaikuttamiskyky ja siten myös halu olla mukana, lisääntyy varmasti, jos ja kun ihmiset ymmärtävät, miksi mukana täytyy olla ja millaisista asioista politiikassa päätetään. Politiikka koskee meitä kaikkia, se ei ole uskon asia, vaan fakta. Naapurin hyvinvointi vaikuttaa meihin tässäkin yhteiskunnassa, kuten hänen pahoinvointinsakin.
Vaikuttamistunnelin päässä on valoa. Nuoret toimivat usein kansalaisjärjestöissä ja viimeisimpien poliittisten nuorisoliikkeiden järjestäytymisselvitysten mukaan poliittisenkin järjestäytymisen määrä on kääntynyt nousuun. Joka tapauksessa tarvitsemme keskustelua ja toimintaa muun muassa opintotuen kehittämisestä inhimillisemmäksi ja opiskeluun kannustavammaksi. Kuitenkin tulevaisuudessa uusi yhteisöllisyys, Yhdessä sukupolvien yhteistyöllä on välttämätöntä. Politiikassa tarvitsemmekin empatiaa ja tämän vuosituhannen osaamista ymmärtäen, että esimerkiksi eläke uudistus tulee vaikuttamaan minunkin arkielämääni. Näin yhteistyöllä voimme rakentaa paremman ja entistä ehomman Suomen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti