maanantaina, joulukuuta 11, 2006

Helsingin ruokapalvelujen tuotannon eriyttämisestä tilaajapuolesta

Olen menossa tänään sos.dem. kaupunginhallitusryhmään keskustelemaan sosiaaliviraston ruokapalvelujen tuotannon eriyttämisestä. Asialla on juuret jo kaukana ja tietenkin vanhoja päätöksiä on kunnioitettava. Perusperiaate on toimiva ja järkevä. Erialojen osaaminen keskitetään kaupungin eri virastoihin. Sosiaalialan osaaminen sosiaalivirastoon, opetusalan opetusvirastoon ja samoin myös ns. tukipalveluiden eli catering, siivous, kiinteistöhuolto ja turvapalvelut Palmiaan. Ja pohjalla on kaupunginhallituksen asettaman organisaatiokomitean esitys 15.12.2003 siitä, että eri virastossa hoidettavien tukipalvelujen organisatorinen asema arvioidaan tulevaisuudessa.

Sosiaalivirastolle kysymys on erityisen haasteellinen ja problemaattinen. 25.5.2005 Kaupunginvaltuusto päätti kehottaa sosiaalilautakuntaa kiirehtimään ruokapalvelutuotannon ja tilaajaorganisaation eriyttämistä, jotta tämän alan osaaminen saadaan keskitettyä yhteen virastoon. Sosiaaliviraston sisällä kysymys on monimutkaisempi, koska on olemassa laitoksia, joissa toteutetaan yhteisöhoidon kaltaisia hoivamuotoja ja joissa ei voida erottaa tukipalveluita kuntouttavasta tai kasvattavasta työstä.

Kaupungin hallituksen onkin mielestäni järkevää suhtautua tarkkaan paneutuen ruokapalveluiden tuotannon eriyttämiseen sosiaalivirastossa. Jos ja kun on niitä palveluita, joissa tällaista sosiaalista näkökulmaa ei ole, on siirto Palmiaan perusteltua. En epäile hetkeäkään, Palmia kykyä hoitaa tehtäviä niin henkilöstön kuin laadun näkökulmasta. Kaikki kritiikki, jota sosiaaliviraston lausunnossa on Palmiaa kykyyn vastata ruokahuollon tuottamishaasteeseen, otetaan huomioon jatkossa Palmian toimintaa kehitettäessä. Palmia pystyy tuottamaan ruoan, siinä missä muutkin keittiöt. Nyt suunnitellut aikataulut eivät ole Palmian näkökulmasta liian kireitä.

Ruokapalveluiden eriyttämisessä järkevin tapa edetä on luottaa Palmian osaamsieen, kaupungin päättäjien lukea huolella sosiaaliviraston lausunto, teettää lisäselvitykset ja arvioida tarkoin ensin sosiaalilautakunnassa ja sitten muualla, missä menee raja, jolloin on kyseessä tukipalvelu ja koska ruoka tai siivouspalvelulla on terapeuttisempi, kasvettavampi ja kouluttavampi rooli kuten esimerkiksi Toivolan oppilaskodissa.

Ei kommentteja: