maanantaina, joulukuuta 18, 2006

Sukupolvisopimus?!

Eksyin lueskelemaan SAK:n nettisivuja ja silmiini osui Lauri Ihalaisen ajatukset 13.12.2006. Kuten niin usein taas kerran Ihalaisen ajatukset kuulostavat järkeviltä ja siten myös kannatettavilta. Hänen mukaansa useamman vaalikauden ylittävällä sukupolvisopimuksella voitaisiin turvata sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden toteutuminen ja hyvinvointipalveluiden rahoitus. Sukupolvisopimus tarkoittaisi Lauri Ihalaisen mukaan, että kaikkien yhteiskunnan toimijoiden, myös poliittisten päättäjien, pitäisi sitoutua henkisesti yhteisiin tavoitteisiin.

Ihalainen sanoo: ”Sukupolvisopimuksen avulla voimme estää sen, että nuorten ja aikaisempaa pienempien ikäluokkien taloudellinen taakka ei kasva kohtuuttoman suureksi.” Ihalaisen hahmotteleman sukupolvisopimuksen keskeisiä elementtejä ovat nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen mm. takaamalla opiskelu- ja koulutuspaikka kaikille alle 25-vuotiaille, sekä yli 70 prosentin työllisyysasteen varmistaminen. Korkea työllisyysaste on edellytys hyvinvointiyhteiskunnan peruspalvelujen ja eläkkeiden riittävälle rahoitukselle.

Sukupolvisopimuksesta hyötyisivät siis kaikki suomalaiset. Kuitenkin epäilen sitoutumisen onnistumista, jos kyseessä on vain henkinen sitoutuminen. Tosin kaikkien tavoitteena on kyetä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, joten yritys on ehdottoman kannatettava. Yrittänyttähän ei laiteta.

Ei kommentteja: