keskiviikkona, kesäkuuta 28, 2006

Tasa-arvoa ja epätasa-arvoa

Tämän päivän Hesarista sai lukea, kuinka kaksi ruotsalaistoimittajaa, Liza Marklund ja Lotta Snickare, olivat kirjoittaneet kirjan ”Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät pidä yhtä.” Uteliaisuuteni heräsi ja aion kaivaa kirjan kesälukemisekseni. Etenkin kun yksi parhaista lukemistani kirjoista on Liza Marklundin kirjoittama Uhatut, jota kaikessa synkkyydessään suosittelen lämpimästi luettavaksi. Tosin kirjan otsikko onnistuu haastamaan meidät naiset vastaamaan neuvottelukulttuurin hyväjätkäverkoston toimintaan samalla mitalla, mutta kysymys kuuluu edistetäänkö sen suuntaisella vastakkainasettelulla oikeasti tasa-arvoa.

Monessa suhteessa tasa-arvo ei toteudu, kun vertaa itseä muihin ihmisiin. Hyvä esimerkki on se, kuinka joku saa sossusta helpolla rahaa, vaikka todellisuudessa samat normit pätevät kaikkiin. Eikä sosiaalityöntekijällä ole suosikkeja. Tosin voin olla väärässäkin. No, joka tapauksessa tiedän, että tosien elämäntilanteiden vaikeuksia ja ongelmien vaativuutta, on helppoa peitellä ja vaikea arvioida ulkopuolelta. Täten on turha miettiä omassa päässä ja kritisoida sitä, mitä toisella on, miten helpolla hän on kaiken saanut ja mistä minä jään paitsi. Keskusteleva ja pohtiva arviointi yhdessä ihmisen itsensä kanssa auttaa helpommin ymmärtämään.

Vanhemmuus ja kotityöt ovat suurin epätasa-arvon ilmentymä – ainakin minun maailmassani. Moni vanhempi ihminen puhuu siitä, kuinka ihanaa on kun nykyajan isät osallistuu perheen arkeen ja eipä ole niin yksi ihminen epäillyt sitä osaako mieheni vaihtaa vaipan. Herätys! Samaan aikaan kyse on siitä, millaisia vanhempia me haluamme olla. Miten vastuu jaetaan vai omitaanko se jommallekummalle – yleensä äidille. Pöyristyttävin kommentti kuulu: ”Miehesi ottaa ja lähtee, jos joutuu siivoamaan.” No, huh huh. Tähän oli pakko todeta, jos yhdessä olomme on kotitöistä kiinni niin silloin saa lähteäkin.

Kuten Fc Venuksessa Anna totesi sponsorisopimuksen yhteydessä ”Toiset on tasa-arvoisempia kuin toiset.” Todellisuudessa varmaankin kun verrataan tasa-arvoisuutta toiseen, emme ole koskaan täysin tasa-arvoisia, johtuen kulttuurisista ja biologisista seikoista. Tästä syystä meidän tulee pyrkiä siihen, että mahdollisuudet elämässä jakautuvat mahdollisimman tasaisesti ja hyväksyä se, että täydellinen tasa-arvo on ideologinen fantasia, jota rajottaa realismi.

Tosin pitäähän sitä osata puhaltaa yhteen hiileen myös naisten kanssa – me kun havaitsemme usein samantyylisiä epäkohtia, toimimme parhaana vertaistukena toisillemme ja eläähän feministi vahvana minussakin. Joka tapauksessa pakko on saada käsiin tuo ruotsalaistoimittajien kirja.

3 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

sellainen "kiva kun miehet osallistuvat kotitöihin" -asenne on muuten myös hyvin epätasa-arvoista maailmankuvaa ilmentävä. Vai tuntuisiko luontevalta, jos minä toteaisin kuinka hienoa on että Jaana joskus auttaa minua kotitöissä?

Niinpä. Kannatammeko mahdollisuuksien tasa-arvoa vai lopputuloksen tasa-arvoa? Ensimmäinen noista jää helposti näennäiseksi tasa-arvoksi jos yhtäläiset resurssit puuttuvat. Jälkimmäiseen taas liittyy tehottomuus, tasapäistäminen, huonot kannustimet ja äärimmäisyyksiin vietynä pakkovalta. Tasapainon hakeminen on vaikea laji.

Upeaa muuten asua uudessa kodissa, varsinkin nyt lomaa viettäen. Eikö olekin?

Mirka kirjoitti...

Sinä se osaat kysyä. Todellakin niin paljon kysymyksiä ja niin vaikeaa olla linjakas ja hakea tasapainoa.

Todellakin uusi koti tuo arkeen uutta jännitystä ja muutenkin mukavuutta. Vieläkös hukutte pahvilaatikoihin? Meillä tilanne helpottaa pikkuhiljaa, vaikkakin kaikenmoisia nippelihommia riittää kyllä ja jos hommat meinaa loppua, keksin kyllä uusia projekteja...

Mites teidän lapset ovat muuttoon sopeutuneet? Meillä menee muuten ok, mutta molemmilla on hiukkasen rasittavat kehitysvaiheet meneillään. Neo oppi sanomaan en haluu ja hokee sitä kaksveen tarmolla ja Niki olisi vain sylissä eikä käy nukkumaan kuin vartin huutokonsertilla. No Petterillä alkaa loma ylihuomenna ja sitten maailma on avoin ja syksyllä kaikki on taas toisin.... :)

Petri Mustakallio kirjoitti...

Juu, "rasittavat kehitysvaiheet" on aika lievä ilmaisu meidän muksuista, varsinkin tytöstä. Nyt on taas huono omatunto kun rähjäsin niille niin, kun eivät meinanneet millään ruveta päiväunille.

Lapset sai just pyörät ja tää meidän piha onkin aivan erinomainen paikka harjoitella niillä. Meillä kun on autot laitettu parkkiluolaan pihan alle, niin ei ole pelkoa että lapset juoksis autojen alle.