torstaina, marraskuuta 18, 2004

Voihan vammaiskuljetus!

Tänään sosiaalilautakunta piti ylimääräisen kokouksen, koska Helsingin kaupungin teettämä sisäinen selvitys vammaiskuljetuksien yhdistämisestä kokeilusta oli valmistunut. Tarkoituksena oli antaa lausunto kaupunginhallitukselle ja valtuustolle eli tuoda esiin sosiaalilautakunnan näkemys sisäisestä tarkastuksesta laaditusta raportista. Lautakunta totesi yksimielisesti, ettei ollut tyytyväinen lausunnon sisältöön ja lähettikin sen terveisten kera uudelleen valmisteltavaksi. Useat kokouksessa käytetyistä puheenvuoroista olivat kysymyksiä - ja myös syytöksiä heiteltiin ilmaan. Kuinka olemme tähän tulleet? Kenen vika? Vastaus on mielestäni yksinkertainen: jos käytetään useita asiantuntijoita ja liikutaan alueella, jota kukaan ei kunnolla ymmärrä niin sellainen soppa kuin tekijänsäkin. Ja jos tekijöitä tai siis asiantuntijoita tekemisen useilta osa-alueilta on satoja ja tsiljoonia niin lopputulos ei varmasti ole maukas ja tasa-painoinen.

Tässä asiassa kaikki tuntuvat olevan vaikeassa paikassa siis niin virkamiehet, firman johto kuin sosiaalilautakunnan jäsenetkin. Kyseessä on iso ideologinen kysymys koskien palveluiden tuottotapaa. Vasemmistopuolueet ovat sitä mieltä, että nämä palvelut voitaisiin tuottaa kunnan omana toimintona eikä tuupata kilpailutuksen piiriin. Kun taas oikeisto, vihreiden säestämänä, haluavat avata kilpailun myös tälle puolelle. Kyse on siis suurista tunteista ja puolueiden näkökulmaeroista.

Lisäksi en ole voinut olla havaitsematta eturistiriitoja eritahojen välillä. Helsingin kaupunki haluaa tuottaa palvelut laadukkaina ja mahdollisimman edullisesti, yrittäjä haluaa saada rahoille vastinetta ja tehdä toiminnalla plusmerkkisen tuloksen, poliitikot haluavat saada asian kunnialla päätökseen ja jokainen vetäisi mielellään ”julkisuuspisteet” itselleen. Palvelun käyttäjät haluaisivat palata vanhaan järjestelmään, johon paluuta ei kuitenkaan ole. Kaikki ovat huolissaan siitä, kuinka palvelu turvataan tulevaisuudessa. Lisäksi juridinen puoli on monimutkainen ja Helsingissä palvelutarve suuri. Näiden lähtökohtien välillä virkamiehet sitten ovat yrittäneet tehdä huonoja tai vähemmän huonoja esityksiä lautakunnalle.

Eipä voi muuta todeta kuin, että tässä vaiheessa syntipukin etsiminen on turhaa. Syyttely on todellakin helppoa. Jokaiselle taholle voisi varmasti osoittaa oman syytöksensä. Kuitenkin nyt on keskityttävä siihen, kuinka kuljetukset saadaan pelaamaan ja kuinka turvataan vammaisten liikkuminen tulevaisuudessa. Niistä ihmisistä, jotka vielä haluavat etsiä syyllisiä ladon taakse vietäväksi ei ole prosessille kuin haittaa. Nyt on oltava tarkkana ja jämäkkänä hoitamassa tämä asia asianmukaiseen kuntoon. Syytökset ja jurnutukset pois ja töihin.

1 kommentti:

Mirka kirjoitti...

Olen kuullut samaa, että kuljetuspalveluiden laatu olisi parantunut ja toivon että näin todellakin on. Palveluntuottamistavassa ongelmana on ollut myös sen määrittely, kuka vastaa mistäkin, kun toimijoita on useita.

Lautakunta käsitteli tätä asiaa viime syksynä pitkään ja hartaasti useassa kokouksessa. Lautakunta oli yhteyksissä toiminnanjärjestäjään ja mietti, kuinka toimintaa voisi kehittää. Toiminnan laajentamisaikataulua hidastettiin ja loppujen lopuksi päätettiin avata uusi kilpailutuskierros ja nyt se on toteutettu. Ensi vuoden alusta toiminnan järjestää uudet yrittäjät.

Lisää asiasta löytyy
http://www.hel.fi/sosv/soslk/index.htm