maanantaina, marraskuuta 01, 2004

Vanhuspalvelun palasia

Yksi tulevaisuuden suuri haaste on kotihoidon laadun turvaaminen vanhenevalle väestölle. Nyt tämän asian puitteissa toimitaan niin valtion kuin Helsingin kaupunginkin tasolla. Lainsäädäntöä päivitetään ja käytännön toiminta on tarkoitus siirtää kokonaan kaupungin terveysviraston alaiseksi toiminnaksi. Hyvä näin.

Yksi iso haaste tulevaisuudessa on kuitenkin se, kuinka arkea helpottavat toimenpiteet turvataan kohtuuhintaisina ja laadukkaina. Tavoite on hyvä, mutta aikaisemmin on otettu harha-askelia sillä, että palveluista osa esimerkiksi ateriapalvelu on ulkoistettu. Tästä syystä asiakaspoloinen joutuu maksamaan - palvelutarpeistaan riippuen - useamman laskun. Parhaillaan laskutusosoite on eri ateriapalvelusta, siivouksesta ja kunnan järjestämien toimintojen osalta.

Lisäksi kunta laskuttaa palveluista progressiivisesti. Eli niin, että se huomioi vanhuksen tulotason ja laskun suuruus kasvaa tulojen mukana, kuitenkin niin että koko eläke ei voi mennä hoitopalveluihin. Yksityinen sektori puolestaan laskuttaa mikä mitenkin. Tämä ei todellakaan ole oikeudenmukaista etenkään pientä eläkettä saavalle vanhukselle, jonka koko eläke voi mennä palveluiden maksamiseen.

Tulevaisuudessa toivon asian järjestyvän niin, että yhdellä kunnan perimällä hinnalla vanhus saa palvelut, eikä hänen tarvitse miettiä sitä minkälaisin järjesteluin kunta pavelut tuottaa.