Perinteinen kyläyhteisö oli sosiaalisti tiivis niin hyvässä kuin pahassakin. Ihmiset tunsivat toisensa ja samaan 'luokkaan' kuuluvia autettiin ja tuettiin oikeastaan kaikin käytettävissä olevin keinoin. Toisaalta sosiaalinen kontrolli meni liiankin pitkälle, joukosta erottautuvia, niin ulkonäöltään kuin mielipiteiltään, syrjittiin helposti. Kenenkään ei kuitenkaan tarvinnut kantaa vastuuta elämästään yksin, vaan saattoi luottaa toisten apuun.
Maailma on jatkanut muuttumistaan kohti yksilöllisempää ja sirpaloituneempaa yhteiskuntaa. Uusia asuinalueita nousee kasvavilla alueilla kiivaassa tahdissa, eikä ihmisillä edes ole mahdollisuutta valita asuinpaikkaansa. Yhteisöllisyyden teorian mukaan yhteisöllisyys on sellaisessa yhteisössä asumista, jossa ihmiset eivät ainoastaan tunne toisiaan vaan jopa välittävät toisistaan. Tämä mahdollistaa sen, että yhteisöllä on 'moraalinen ääni', joka asettaa yhteisön elämää helpottavia rajoja, jotka kuitenkin dynaamisessa yhteisössä voidaan haastaa ja niitä muuttaa ajan tarpeiden mukaan.
Nyt on aika rakentaa uutta yhteisöllisyyttä kaikkien niin lasten, työikäisenväestön kuin ikäihmistenkin tueksi. Siis aitoja siltoja eri-ikäisten ja erikulttuuritaustaisten ihmisten välille. Tervetuloa uusi yhteisöllisyys.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti