Eilisten uutisten mukaan sikiöseulontojen sekä määrä että taso vaihtelevat Suomessa runsaasti. Osassa kunnissa ultraäänikokeita tehdään vain yksi ja osassa niitä tehdään raskauden aikaan kolmekin. Myös testejä tekevien ammattitaitovaatimukset heittelevät. Eli odottavat vanhemmat eivät ole tasavertaisessa asemassa, vaan se vaihtelee heidän asuinkuntansa mukaan.
Tästä aiheesta on tullut keskusteltua ystävieni kanssa aiemminkin. Olemme ihmettellet ja vertailleet ultraäänikokeiden määriä, joita kullakin on ollut. Olisi erittäin perusteltua, että kaikissa kunnissa olisi sama määrä kokeita ja samanlaatuisina. Kolme koetta on ilmeisesti se määrä, joka lääketieteellisesti olisi suositeltavin ja kahdellakin pärjää. Yksi koe taas on selkeästi liian vähän.
Asiaan tarvitaan yhdenmukaiset ohjeet ja tarvittaessa määräykset. Myös erikoistapaukset, kuten keskenmenoja seuraavien raskauksien varhaisvaiheen kokeet pitäisi kuulua automaattisesti asiaan.
Lapsen odottaminen on muutoinkin niin täynnä epätietoisuutta, pelkoja ja odotusta, että on varsin kohtuullista odottaa terveydenhuollon tekevän osuutensa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
En ole itse vielä vanhempi, mutta hoitoalan työntekijänä olen isommassa kaupungissa seurannut kuinka kotikaupunkini tarjoaa asukkailleen vain yhden ultran/raskaus ja pienemmän naapurikunnan tarjotessa kolme. kotikaupungissa ultrauksia tekee myös terveydenhoitaja ilman koulutusta, ilmankos toisinaan tulee yllätysperätiloja... Pitää varmaan muuttaa kirjat sen pienemmän kunnan puolelle jos/kun minusta itsestäni tulee äitiysneuvolan asiakas :) -laura
Jep, juuri näitä tarinoita kuulee aivan liikaa. Siksi olisi syytä saada nuo valtakunnalliset ohjeet asian saamiseksi hallintaan.
Lähetä kommentti