EU-direktiiveihin törmätessä tunteet vaihtelevat. Välillä olen ollut hämmentynyt ja huvittunut, kun olen seurannut esimerkiksi keskustelua kurkun käyryyden määrittämisestä. Toisinaan minua suorastaan pelottaa, kun tiedän, että EU:ssa ratkotaan elämääni koskevia merkittäviä asioista palveludirektiiveistä hankintojen kilpailuttamiseen oikeistovetoisesti. Onneksi direktiivikeskustelussa on niitä helmiäkin, jotka saavat hymyn huulilleni kuten esimerkiksi lasten leikkipaikkojen turvallisuutta koskevat säännöt.
Minulle on luonnollista tuntea oloni suomalaiseksi ja eurooppalaiseksi. Olen kulkenut Euroopassa ja kasvanut koko ajan monikulttuurisemmaksi muuttuvassa Suomessa. Eurooppa on ollut minulle yhtä aikaa läsnä ja lähellä, sekä kaukana ja kateissa. Ystäviäni ympäri maailman, jopa vuosien takaa, tapaan nykyään lähes päivittäin facebookissa. Maailma tulee lähemmäs, mutta silti usein tuntuu, että päätökset tehdään, jossain kaukana, Euroopassa. Paikassa, johon on vaikea saada yhteyttä. Tämä haaste - demokratiavaje vaatii työstämistä jatkossakin.
EU on tuonut ihmiselle arkeen taloudellista vakautta ja rauhaa. Moni seurasi salaa helpottuneena Islannin kamppailua valuuttaongelmiensa kanssa ja näki ensimmäistä kertaa yhteisen valuutan edut. EU on osaltaan tehnyt arjesta turvallisempaa ja ennakoitavampaa. Eurooppa on tullut lähemmäs ihmistä. Kansainvälisyys näkyy niin koulutusovien aukeamisena kuin kahvilakulttuurinakin. Suomalaiset sukkuloivat työmatkoilla Brysselissä ja Pariisissa yhtä sujuvasti kuin ennen Turussa ja Rovaniemellä. Olemme kansainvälisempiä ja erilaisuus on välittynyt arkipäivämme rikkautena.
Euroopassa tehdyt päätökset ovat entistäkin lähempänä ihmisen arkea, eivät jossain kaukana. Oikeisto puhuu usein sosiaalisista ja taloudellisista kriiseistä niin kuin ne olisivat väistämättömiä eräänlaisia luonnonlakeja. Lisäksi koska ne tapahtuvat Euroopan tasolla, ne nähdään tavallisen ihmisen ulottumattomissa oleviksi asioiksi, joita emme pysty hallitsemaan. Todellisuudessa me ihmiset hallitsemme EU:ta ja EU:ssa voimme turvata ennaltaehkäisevät investoinnit talouden muuttamiseksi ihmisille voimavaraksi. Esimerkkinä mainittakoon meidän sosiaalidemokraattien halu parantaa koko Euroopan alueella sekä miesten että naisten oikeutta vanhempainvapaisiin.
Eurooppa on suuri talousalue, jolla on varaa pitää huolta ihmisestä, jos niin tahdotaan. Eurooppa tarvitsee tervettä järkeä ja määrätietoista oikeudenmukaisuuspolitiikkaa. Eurooppa tarvitsee sosialidemokraatteja, ihmisiä, jotka ymmärtävät ihmistä. Ihmisiä, jotka haluavat huolehtia kanssaihmisistään tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti