perjantaina, marraskuuta 14, 2008

Koppi ihmisestä, lapsesta ja aikuisesta. -Puheeni Sdp:n puoluevaltuustossa 14.11.2008

Vastaako Sdp ihmisen hätään? Elääkö Sdp ajan hermolla? Monista vaikeista asioista on vaiettu tässäkin puolueessa. Monia ihmiselle merkittäviä asioita ei ole nostettu keskiöön ja puhuttu avoimesti oikeudenmukaisuudesta. Tästä syystä päätinkin puhua vaikeasta ja haasteellisesta aiheesta. Lapsen hädästä.


Yhteiskuntamme on aikuislähtöinen, usein liian aikuislähtöinen. Tällöin pienet jäävät jalkoihin. Jotta tulevaisuudessa yhteiskuntamme olisi hyvä paikka pienen ihmisen kasvaa, meidän aikuisten on oltava herkkiä ja ymmärtäväisiä. Meidän on opittava, ettei aikuislähtöisyyden tarvitse olla vastakohta lapsilähtöisyydelle, vaan ne voivat kulkea käsi kädessä, rinta rinnan.


Monen suomalaisen koskemattomuutta on loukattu. Ihmisoikeuksia kunnioittavat lait ovat olleet voimassa vuosia, mutta maailma ja ihmismielet eivät ole vielä täysin niitä sisäistäneet. Monet tavat ja asenteet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Edelleen lapsia kohdellaan kaltoin, mikä on aina riski lapsen terveelle kasvulle.

Vanhemman käytöksen ja ohjeiden on oltava linjassa. Niiden on oltava ymmärrettäviä ja oikeudenmukaisia. Kasvattaminen on kärsivällisyyslaji. Kasvattajan on otettava vastaan lapsen tunnereaktiot, opetettava ja ymmärrettävä lasta. Asioita on katsottava lapsen näkökulmasta, samalla rajoja lapselle asettaen.


Aikuislähtöisessä yhteiskunnassamme aikuiset ovat usein neuvottomia lasten kasvun ja kehityksen edessä. Monet perustelevat kasvatusmetodejaan vanhojen kansan sanontojen kautta, ei nykytiedon. Usein pelätään, että lapsi lellitään pilaalle tai että lapsi ylpistyy liikaa, jos häntä kehutaan liikaa. En usko, että näin on, pikemminkin päinvastoin. Uusi ajankohtainen tieto onkin nostettava esiin etenkin lasten vanhempien ja muiden kasvattajien käyttöön.


Pienet tarvitsevat puolustajansa. Pienet tarvitsevat Sdp:tä äänitorvekseen. Meidän täytyy jatkaa perhekeskusten, varhaisen puuttumisen keinojen ja ennalta ehkäisevien palveluiden kehittämistä, mutta ennen kaikkea meidän on puhuttava oikeudenmukaisuudesta. Ollaan rohkeita ja ollaan inhimillisiä. Otetaan tukeva koppi ihmisestä, lapsesta ja aikuisesta. Vaikeneminen ei ole kultaa. Sitä on oikeudenmukaisuus ja terve järki.

Ei kommentteja: