Ystäväni, joka on sosionomi, otti minuun yhteyttä, koska työskentelee koulusosionomina pätkissä. Joka syksyinen huoli on se, löytyykö uudelle hankkeelle rahoitusta. Kyseessä on siis "Koulua ja elämää varten" –hanke, joka on Urban II yhteisöaloiteohjelmaan kuuluva hanke. Se, että hanke jatkuu vuodesta toiseen epävarmuuden siivittämänä, heijastuu väkisinkin palvelun laatuun. Hankeesta on tullut positiivista palautetta niin lasten vanhemmilta kuin opettajiltakin ja se on laajentunut, mutta vakinaistaminen on jäänyt puheentasolle. Mielestäni nyt olisi aika se toteuttaa.
Ystäväni kertoi, että hänen on pakko hakea taas töitä, koska tammikuussa hankkeen jatkumisesta ei ole varmuutta. Hän on työskennellyt hankkeessa vuoden ja sinä aikana saanut luotua suhteita niin yhteistyötahoihin kuin oppilaisiinkin. Joka tapauksessa suhteita ei luoda hetkessä ja jos koulusosionomi vaihtuu usein, hanke ei koskaan pääse kunnolla käyntiin.
Tulevaisuudessa tarvitaan uudenlaista sosiaalityötä. Koska sosiaali- ja terveysalan tutkinnot on uudistettu, myös työelämän on uudistuttava. Tulevaisuuden sosiaalityö tehdään arjen lomassa, eikä niinkään virastoissa. Koulut, päiväkodit, leikki- ja asukaspuistot ovat mitä parhaimpia paikkoja tukea perheitä arjessa ja puuttua pieniinkin ongelmiin varhaisessa vaiheessa. Niin, ja sieltäkin käsin voi äärimmäisen huonoihin tilanteisiin puuttua ja vireille panna lapsen hyvinvointia edistäviä asioita, kuten huostaanottoja.
No ensiaskeleena Helsinki voisi vakinaistaa nuo harvat koulusosionomit.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
"Koska tutkinnot on uudistettu, myös työelämän on uudistuttava"
Eikös sen kuuluisi olla toisinpäin? Vähän hullunkuriselta tuntuu että ensin tehdään tutkintoja ja koulutusohjelmia ja sen jälkeen ruvetaan miettiä miten työelämän pitäisi muuttua että niistä valmistuneet ihmiset työllistyisivät niihin tehtäviin joihin heidän koulutusohjelmissaan määritellään työllistyvän.
Tosin, tuotahan meidän koulutuspolitiikka on ollut jo pitkään. Varsinkin ammattikorkeakoulujen osalta.
Tottahan turiset. Tää on just tätä, kun työelämä ei kehity oikeaan suuntaan hoidellaan homma ensin koulutuspolitiinkan.
No toisaalta, jostakinhan kehityksen on lähdettävä liikkeelle. Parempi näin kuin pysähtyen kokonaan. Sosiaali- ja terveysalan laajemmat kehittämishankkeet kuin tuntuvat tapahutvan hyvin, hyvin hitaasti ja uusiin haasteisiin vastaamiseen vastataan vain kommentoiden ei ole rahaa.
Lähetä kommentti