sunnuntaina, huhtikuuta 10, 2005

PALVELUA PALMIASTA

Lautakunnassamme on suurta huolta aiheuttanut Palmia, joka on catering- ja toimitilapalveluita tuottava liikelaitos, jonka omistaa Helsingin kaupunki. Nyt Palmian johto haluaisi aloittaa turvapalvelutoiminnan kehittämisen Helsingin omana toimintana. Periaatteessa minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kaupunki kilpailuttamisen ja ulkoistamisen sijaan ottaa joitakin toimintoja myös omaksi toiminnakseen. Mutta tässä asiassa ja tässä tilanteessa, jossa Palmian toiminnot on päätetty kilpailuttaa, en tätä esitystä oikein ymmärrä.

Kaupunginvaltuusto siis päätti startata Palmian kilpailuttamisen ensi vuoden alusta. Aikataulu on niin nopea, että Palmian kilpailukykyiseksi saattaminen on todella iso haaste. Palmia on saatava pelikuntoon tämän vuoden aikana, jos tässä ei onnistuta Palmia ei pärjää kilpailussa ja yritykset voittaa kilpailun. Nyt jos Palmiassa satsataan uusille alueille, kuten turvapalveluun, tärkein työ saattaa kärsiä.

Nyt pitääkin etsiä keinoja, kuinka Palmian toimintaa saadaan jämäköitettyä ja kuinka palvelunlaatu, josta on myöskin tullut palautetta, saadaan asianmukaiseksi. Jos uudet palvelut voivat tukea tätä työtä niin kannatan niitä lämpimästi, jos eivät - niin olen sitä mieltä, että hoidetaan tärkein tehtävämme ensiksi. Siis kehitetään Palmiaa sellaiseksi, että voimme oikeasti pärjätä kilpailussa suurtenkin firmojen kanssa.

Parin viikon takaisessa kokouksessa lautakunta päättikin palauttaa esityksen turvapalveluista uudelleen valmisteltavaksi niin, että lautakunta saa käyttöönsä liiketoimintasuunnitelman päätöksenteon tueksi ja lautakuntakäsittelyn jälkeen asia ohjataan kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi. Jostain syystä viime kokouksen esitys ei ollut alkuunkaan sitä, mitä lautakunta oli edellyttänyt ja nyt asia pöydättiin, jotta lautakunnan jäsenet ehtivät perehtyä liiketoimintasuunnitelmaan, jota ei suinkaan lähetetty etukäteen tiedoksi, vaan se oli vasta kokouksessa saatavilla.

Toisin kuin Palmian henkilöstön ”Lehtisessä” väitetään, kun turvapalveluihin suhtaudutaan kriittisesti, niin kyse ei todellakaan ole Palmian alas ajosta. Kysymys on todellisesta huolesta sen palvelutasosta ja kilpailukyvystä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kunnalta vaan kaikki pois. Markkinat hoitaa hinnat alas ja kilpailu takaa laadun. Ei sitä turhaan vitsailla kunnan työntekijöiden varrettomista lapioista ja niin edelleen...

Mirka kirjoitti...

Tai sitten käy päinvastoin markkinat hoitaa hinnat ylös ja laatu heikkenee, kun työelämän paineet kovenee ja työntekijöiden kiinnostus laskee entisestään, mikäli eivät ole jo siirtyneet burn out -lomille...

No, leikki leikkinä. Kaikkia palveluita kunnan tai valtion ei kannatakaan tuottaa itse. Jokainen tuottamistapaa koskevapäätös onkin tehtävä tarkkaan harkiten. Ideologinen kilpailuttaminen kun ei myöskään ole missään tapauksessa järkevää. Oman tuotannon kilpailuttamisessa on huomioitava se, että palvelulla on mahdollisuus pärjätä kilpailussa ellei kyseessä ole palvelun alasajo.