tiistaina, joulukuuta 14, 2004

Kilpailuttamaan

Ensi sijassa otsikko tarkoittaa sitä, että minulle itselleni tulee ensi vuonna lähtö kilpailuttamaan. Tällä en tarkoita uutta pestiä valmentajana vaan sitä, että maanantaina Helsingin sosialidemokraattien piirikokous valitsi minut ehdolle (kaupunginvaltuusto siunaa sitten tammikuussa) liikepalvelulautakuntaan. Liikepalvelulautakunta käsittelee Helsingin palveluja tuottavia yhtiöitä ja niiden asioita, usein juuri kilpailuttamista.

Kilpailuttaminen ja sen hoitaminen on äärimmäisen tärkeä asia. Olen enemmän kuin innoissani päästessäni tekemään asian kanssa töitä, vaikka aiemmin ajattelin ja toivoin vaalien jälkeen pääseväni sosiaaliasioiden kanssa tekemisiin. Kilpailuttamisessa, niissä palveluissa mitä se kulloinkin koskee, on kuitenkin hyvin pitkälle kyse samasta perusasiasta kuin sosiaalipuolella: ihmisistä ja palvelun turvaamisesta sitä tarvitseville.

Toisekseen otsikko tarkoittaa sitä, että ensi vuonna lähdetään kilpailuttamaan Palmian tarjoamia palveluita. Sinällään on ikävää, että kilpailutukseen joudutaan sillä siihenhän ei ole mitään pakkoa, ei mikään laki, asetus tai eu-direktiivi sitä vaadi. Kyse on yksinkertaisesti poliittisesta päätöksestä – tässä näkyy kahden suuren porvarillisen ryhmittymämme, kokoomuksen ja vihreiden, henki ja tahto.

Helsingin pitääkin erityisesti paneutua kilpailutusprosessiin. Oleellista on muun muassa se, että tarjouspyyntöön, sopimuksiin ja muihin asiakirjoihin kirjoitetaan yksityiskohtaisesti palvelun tuottamiseen liittyvät seikat. Menneisyydestä tulee oppia ja mokia, joita tehtiin esimerkiksi vammaisten kuljetuspalveluja järjestettäessä, ei missään tapauksessa saa päästää toistumaan muualla.