torstaina, maaliskuuta 24, 2005

Palveluja direktiivillä – direktiivillä palveluja

Unionin palveludirektiivi vedettiin eilen pois huippukokouksen keskustelun jälkeen – lähinnä Ranskan vaatimuksesta. Direktiivin toinen nimi sen arkkitehdin mukaan on ”Bolkenstein Direktiivi”. Bolkenstein kuulostaa joltain pieneltä kaupunkivaltiolta jossain kaukana, näin sivumennen sanoen. Kuitenkin palveludirektiivi olisi saatava pikaisesti käyttöön.

Ensinnäkin unioni tarvitsisi yhtenäistä lainsäädäntöä palvelujen kaupalle. Palveluilla tehdään kauppaa jo nyt, mutta yhteistä lakia ei ole. Sen muotoileminen on poisvetämisestä huolimatta tarpeellista. On parempi, että kauppaa kontrolloidaan kuin, että eletään laittomassa tilassa.

Direktiivi ei saa olla sellainen, että se pakottaisi jäsenmaita yksityistämään tai kaupallistamaan julkisia palveluitaan. Julkisen palvelun järjestäminen pitää olla jäsenvaltion oma asia jatkossakin. Vieläpä niin, että jokin palvelu pitäisi voida myös valtiollistaa uudelleen, jos järjestäminen markkinoilla ei syystä tai toisesta (huonosti toimivat markkinat, monopolisoituminen, kartellisoituminen jne) ole enää ihmisten eli palvelun käyttäjien edun mukaista.

Palveluiden pitäisi myös olla mahdollisimman vapaita ja avoimia unionin alueella. Se tarkoittaa sitä, että direktiivillä tulisi purkaa valtioiden omia palvelujen kauppaa rajoittavia tekijöitä. Politiikan keinoin hallittu vapaakauppa luo työpaikkoja ja kasvua – ja myös parempia palveluita.

Toivottavasti unionin päättäjät saavat uuden, kelvollisen direktiivin aikaan. Mieluummin pian kuin pitkän ajan päästä.

2 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

jo vain jo vain. Mutta uskotko että sellainen saadaan kokoon pian?

Mirka kirjoitti...

Paljon on kysymys halusta niin virkamiesten kuin poliitikkojenkin osalta hoitaa asia kuntoon. Nopea aikataulu näin suuressa koneistossa ei ole päivä tai kuukausi. Uskon ja toivon, että uusi esitys saadaan käsittelyyn vielä tämän vuoden aikana ja se, miten nopeasti esitys hyväksytään, riippuu paljolti esityksen sisällöstä. Jos Eu:ssa jokaisen asian käsittely venyy kohtuuttomasti, sen uskottavuus kärsii – ja on jo kärsinyt. Uskon, että halua asian pikaiseen ratkaisemiseen on ja toivon, että se näkyy virkamiesten ja poliitikkojen teoissa – kyseessä on lopulta koko unionin uskottavuus.