tiistaina, maaliskuuta 15, 2005

Kilpailutus, ulkoistaminen ja ostopalvelu

Liikepalvelulautakunnan tehtäväkenttä alkaa koko ajan vaikuttaa yhä mielenkiintoisemmalta. Kilpailutuksen kenttä on tavallaan yksinkertainen, mutta toisaalta käytännön tilanteet eri sektoreilla ovat kovinkin erilaiset ja näin asettavat haasteen toiminnalle.

Tietyt peruskäsitteet tuntuvat monilla menevän sekaisin, joten ne on ehkä syytä kirjata ylös. Kilpailutuksessa ei sinällään ole kyse muusta kuin siitä itsestään. Eli jokin asia, tuote, sellaisen hankinta, palvelu tai sellaisen hankinta jne. kilpailutetaan eri toimittajien tai tuottajien kesken. Määriteltyjen kriteerin mukaan sitten hankitaan kilpailussa parhaiten pärjänneeltä. Julkisia hankintoja säätelee laki julkisista hankinnoista (löytyy: www.finlex.fi)

Ostopalvelu tarkoittaa sitä, että jokin palvelu ostetaan oman organisaation ulkopuoliselta tuottajalta; yritykseltä, yhdistykseltä, säätiöltä yms. Palvelun tilaamiseen ja sen tuottamiseen ihmisille liittyvät vastuut ja oikeudet säilyvät kuitenkin tilaajalla.

Ulkoistaminen, joka usein sotketaan ja yhdistetään kilpailutukseen ja ostopalveluihin, puolestaan tarkoittaa sitä, että alkuperäinen tuottaja luopuu kokonaan palvelun tuottamisesta ja antaa sen järjestämisvastuun kokonaan markkinatoimijalle. Kunta voi esimerkiksi tehdä jollekin ei-lakisääteiselle palvelulle, mutta ei laissa määritellyille kunnan tehtäville.

Ei kommentteja: