maanantaina, kesäkuuta 13, 2005

Epätasa-arvoisuutta yhteiskunnan ulottumattomissa?

Tämän päivän Metro-lehti kirjoittaa, että uuden väitöstutkimuksen mukaan tyttöjen hyväksikäyttö on yleistä huumepiireissä. Olisin voinut todeta asian ilman väitöstutkimustakin, mutta samapa tuo, kunhan asia tiedostetaan - ja tulevaisuudessa siitä osataan varoittaa nuoria.

Yhteiskunnassamme nuoren naisen kauneus on pääomaa, jonka avulla monet naiset tienaavat elantonsa. Monen nuoren naisen haaveena onkin ura mallina ja kyllähän se pitää tunnustaa, ettei ulkonäöstä haittaa ole rahattomana baaritiskillä saatikka uralla etenemisen näkökulmasta. Tosin ajoittain sääliksi käy niitä miehiä, jotka joutuvat kauneuden tavoittelusta maksamaan –tosin olen kai minäkin jokusen tuopin miesten piikkiin juonut.

Epätasa-arvoa on sekin, että huumekoukussa olevan nuoren miehen ulkonäkö ei ole samanlaista pääomaa kuin naisen. Tästä syystä miehet huumekoukussa ajautuvatkin helposti rikos- ja sen jälkeen vankilakierteeseen. Tosin heillä on mahdollisuus tehdä ura rikollisena ja nousta hierarkiassa ylöspäin yhä kovemmaksi rikolliseksi, kun naisen pääomaksi jää usein seksin myyminen.

Uraa tällä "alalla" ei kuitenkaan kannata suunnitella, sillä yleensä aineet määräävät tahdin siitä, kuinka toimitaan. Lisäksi uhkailu ja niiden toteuttaminen kuuluu huumemaailmaan – eli pienen ihmisen näkökulmasta pelko ja ahdistus. Epätasa-arvoon tällä sektorilla ei oikein voi puuttua, kuin huumeiden käyttäjien määrää vähentäen, tiedottaen riskeistä - siis lisää ongelmien ennakointia ja varhaista puuttumista niihin, terveysneuvontapisteitä ja huumeiden käyttäjien hoitopaikkoja

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eli sille ei voida sitten mitään, jos tällaisissa ryhmissä esiintyy, vaikka mitä ilmiöitä? Pistetään kädet ristiin ja toivotaan, että valistus alkaa joskus purra?

Mirka kirjoitti...

Aika pahan pistit. Käsittääkseni ainoa keino puuttua tasa-arvo ongelmaan huumepiireissä, on puuttua huumepiirien syntymiseen ja mahdollisuuksien mukaan niiden poistamiseen. Täytyy hoitaa ongelmien syitä pelkkien seurauksien sijaan, jos ongelmia vastaan halutaan tosissaan taistella. Nykyisiä ongelmia ajatellen ainoa mahdollisuus on satsata huumeriippuvaisten hoitomuotojen kehittämiseen. Esimerkiksi terveysneuvontapisteet, kuten Vinkit täällä Helsingissä, tarjoavat mahdollisuuden tehdä havaintoja huumepiirien toimivuudesta ja siten myös siitä, kuinka siellä esiintyviin ongelmakohtiin voidaan puuttua. Hoitokontaktien avulla voidaan myös pyrkiä vahvistamaan asiakkaan omaa itsenäistä päätöksentekokykyä, tukea häntä vaikeissa elämäntilanteissa ja tukea terveemmän elämäntavan löytämisessä. Kyseessä on ison ongelmakokonaisuuden, huumepiirien, yksi osa-alue, jonka nostin esiin. Jos alueella halutaan saada tuloksia, vaatii se isoja satsauksiakin.